Vikersund Kurbad - hvafornoe?

Åh hallo, etter noen forvirrende mail oppdaget jeg at jeg egentlig ikke har fortalt noe om Vikersund eller hva jeg konkret driver med her! Så dette er en litt informativ oppdatering til dere som lurer på hva i all verden jeg snakker om, haha!

 Vikersund Kurbad er ikke et spasenter (som overraskende mange av dere har trodd), det er heller ikke en psykiatrisk klinikk (som heldigvis ikke like mange har trodd, det er nemlig Modum Bad som ligger lenger borte i byen her). Som det pent står på hjemmesiden deres, så er Vikersund Kurbad et senter for rehabilitering og mestring. Jeg er her på et mestringskurs som går over fire uker for å lære å bedre mestre en hverdag med smerte og sykdom.

"Mestringsgruppa" som vi pent blir kalt, består av 12 personer, med ulike plager og bakgrunn. Jeg er 21 og yngst på gruppa og den eldste er 71, så vi er en god blanding! Flere av oss trodde at dette kurset besto hovedsaklig av praktisk rådgivning, men det er mer terapautiske samtaler styrt av to gruppeledere som hjelper oss med å holde oss på tema. Vi prater sammen om ulike problemstillinger som kan oppstå når man er syk: sorg, lav selvfølelse, utilstrekkelighet, osv. Vi gjør avspenningsøvelser for å lære å kjenne på kroppen, registrere hvordan den har det. Mange synes det er vanskelig å sette grenser for seg selv, å for eksempel ikke klare å si nei til sine omgivelser. Noen opplever stor sorg over å være syk, andre har problemer med å utrykke seg. Det er mange problemer som blir byrder i en hverdag hvor man ikke har energi til å konfrontere seg selv. Øvelsene setter i gang tankeproseser, gjør oss bevisst på hvordan  vi reagerer og tenker i ulike situasjoner, hvilket tillater oss å fokusere på det vi vil jobbe med. Gruppelederne gir oss anbefalinger til nye tankeganger, men det største arbeidet er hva du legger i det selv. Er du ikke interessert i å jobbe med deg og dine holdninger så får du ingenting ut av dette. Alt er en invitasjon til å tenke selv og delta i gruppen. Til å begynne med forsto jeg ikke hva dette hadde med smerte og sykdom å gjøre. Men det er ganske innlysende at holdning er en stor del av hvordan vi håndterer kroppen og vår hverdag. Jeg har for eksempel en del problemer med grensesetting, så jeg legger ofte andre sine behov foran mine egne. Det er noe jeg ikke har tenkt så mye på, men som blir tydelig når jeg først har fått satt fingeren på det. Og sånn blir det når man går litt inn i seg selv og analyserer sine egne reaksjoner i forskjellige situasjoner. Du oppdager ting ved deg selv som du kan velge om du vil prøve å endre på eller ikke.

Utenom kurset så er du i kontakt med en fysioterapaut som hjelper deg å finne et treningsopplegg som passer deg, og anbefaler deg ulike aktivitetsgrupper som for eksempel turgåing, trening i varmtvannsbassenget, gym på matte, etc. Alt på senteret er frivillig, du skal bare helst si ifra om du ikke møter opp på det du har avtalt, så ikke folk begynner å lete etter deg. Personlig finner jeg at det blir en del tom tid på rommet mitt, og når tiden går sakte så savner man lett familie, venner og sine vaner. Så da passer det fint at Kongsberg ikke er så langt unna, og at jeg kan ta meg en langhelg hjemme i leiligheten mellom ukene her!

Oppsummert så prøver vi å finne vår egen balanse i livet, og mestringskurset er et av mange hjelpemidler som finnes der ute.

Én kommentar

benedicte

25.nov.2009 kl.23:17

hang in there! ♥

Skriv en ny kommentar

kronisk

kronisk

21, Kongsberg

Jeg ønsker å skape mer innsikt i hvordan livet med en kronisk sykdom er. Jeg har Ehlers-Danlos Syndrom, og dette er min hverdag.Bookmark and Share
Subscribe

Kategorier

Arkiv

hits