Invisible Illness Awareness Week

Hvert år fra 14 til 20 september passer jeg på å promotere rundt for  "Invisible Illness Awareness Week". Den uka hjelper til for å skape mer innsikt og forståelse for de som ikke vet hvordan det er å leve med en usynlig sykdom. Det kan være alt fra leddgikt til depresjon og angst. Mange glemmer at mentale diagnoser også er inkluder på listen av usynlige sykdommer.

Det som er vanskelig med å ha et problem ingen kan se er at det er vanskeligere for andre å vise forståelse. Jeg ble diagnostisert med Ehlers-Danlos Syndrom i 2005, og har hatt plager hele livet som har forværret seg med tiden. Men du kan ikke se at jeg er syk, selvom jeg har kroniske smerter og utmattelse så ser jeg helt frisk ut både i utseendet og på papir. Jeg har opplevd leger som har vært skeptiske til mine plager og tror at jeg finner det på, som jeg har møtt venner med ingen forståelse for hvor syk jeg er. På en side kan jeg ikke klandre dem, hvordan skal de vite at jeg snakker sant, hvordan skal de vite hvor dårlig jeg egentlig føler meg noen ganger? De har ingen andre alternativer enn å bare høre på det jeg sier, men da er det min jobb å si ifra.

Det hele koker egentlig ned til mangelen av empati, man burde være mindre dømmende mot de man møter. Det er veldig lett å kalle noen lat før man spør seg selv om kanskje personen sliter med noe mer alvorlig. Det er lettere å påstå at kameraten din hater folk, enn å tenke seg at han kanskje har sosial angst.

Jeg mener at vi alle har våre kors å bære, men vi burde ikke slepe rundt på de i stillhet. Er man mer åpen med hverandre vil en unngå mange misforståelser. Men det holder ikke med at oss som er syke er mer verbale om våre problemer, vi trenger en motpart som ikke dømmer oss.

Gi en tanke til noen du vet som sliter.

4 kommentarer

Queta.

24.sep.2009 kl.13:10

Godt noen setter det ut i verden.

Du er god søta :D

Margrethe

28.sep.2009 kl.13:19

Synes det er for ille at legene ikke har tatt deg seriøst :( Og ellers er jeg enig. Folk tenker som regel ikke særlig mye lenger enn forbi sin egen boble.

Verdandi

03.okt.2009 kl.09:01

Hei, det er kjempebra jobb det du gjør, med å informere, er helt enig at man vet altfor lite om disse tingene som ikke synes. Jeg selv har også EDS, så jeg likte veldig godt at du har begynt med denne bloggen, veldig spennende, og jeg kjenner meg igjen på mange av vondtene du nevner, og det med at legen ikke alltid tror deg, et veldig vanlig problem med de med EDS. Jeg er likemann for ungdom for EDS-foreningen, medlem der? ta gjerne kontakt :)

Og fortsett å stå på ^^

Kronisk

03.okt.2009 kl.15:50

Jeg er ikke medlem av noe nei, det burde jeg nesten få gjort noe med! Er glad du liker bloggen, det har lenge vært en ide som jeg endelig tok meg til å utføre.

Skriv en ny kommentar

kronisk

kronisk

21, Kongsberg

Ikke alle prater om det å være kronisk syk. Denne bloggen er mitt forsøk på å skape litt forståelse.Bookmark and Share
Subscribe

Kategorier

Arkiv

hits